miercuri, 21 martie 2007

Ora de geografie

Deci (a ce-mi place sa incep cu deeeci) (si fara virgula) cred ca stiti ca azi a inceput oficial primavara! Adica i-a taiat pamblicuta inaugurala, cam asa ar veni.
Bun, am tot auzit eu la radio si la tv, da' nu ziceau nimic de echinoctiu or solstitiu (cer pardon, da' uitasem cind e unu' si cind e altu', plus ca n-aveam nici cea mai vaga idee ce inseamna). Da' il iau pe P. la intrebari bai voi aveti echinoctiu si solstitiu? Hai ca asa tre sa-i zica si la voi, asemanator. A zis ca de echinoctiu a auzit. Atit.
Si-am stat eu si m-am intrebat si-am ajuns la concluzia deci ca:P am invatat chestiile astea la geografie intr-a 5a, a 6a poate. Oricum imi aduc aminte ce frumos a fost cu fusu' orar cu harta si nebunii si cum deodata si brusc ora asta care era lejera in general s-a transformat in cosmar, cind domnu' prof ne-a dat probleme.
Sa zicem ca un avion care zboara cu 800km/h pleaca din orasu A din tara X si trebuie sa ajunga in orasu B din tara Y. In cit timp ajunge!
Valeu!
Noroc ca era un baital istet in clasa care raspundea cu drag la problemele astea, ca eu aveam un stres ditamai.
Asa, dar ziceam ca azi a venit primavara. Cind m-am trezit era un soare ditamai, de aia si fac ochi la ore foarte freshe as zice, apoi s-a innorat, aveam geamul larg deschis si stateam la caldurica in pat cu o carte. Deodata a-nceput sa picure. Si paf s-a transformat in ninsoare!!!
S-a si depus nitelus pe acoperis, dar apoi a iesit iar soarele si a rezolvat problema. Iaca a nins de circa trei ori la noi de cind s-a terminat vara, ce dragut!
Pentru cine doreste sa afle ce inseamna echinoctiu si solstitiu, sa dea click cu incredere. Si sa tina si minte, daca tine musai.

6 comentarii:

  1. nici eu nu le am cu solstitiul si cu echinoctiul nici cu problemele alea.
    da eu problemele cele mai dragi imi erau alea cu nu stiu ce bile intr-un sertar si nu stiu ce scoate niste bile nu stiu cine, cite bile o mai ramas. pfffuuu. n-are legatura cu primavara, stiu:(

    RăspundețiȘtergere
  2. ah tu da alea era pentru olinpiada!
    parintii din generatia lu mama erau asaaa de sufletisti ca circulau caiete scrise de mina cu enunturi de probleme de-astea.
    gen:
    intr-o punguta cu doi bani se afla 32 de bile, albe si rosii. de cite extrageri minim este nevoie pentru a scoate 7 bile albe?
    poanta e ca intr-o vreme le prinsesem smecheria si misunam intr-o veselie directia bucatarie maaamaaa mai daaa-mi! de nu-si credea mama urechilor:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte simpla treaba cu echinoxul, e atunci cind soarele se afla intr-unul din cele doua puncte vernale, adica acolo unde ecliptica se intersecteaza cu ecuatorul ceresc. Iar solstitiul e atunci cind soarele se afla pe ecliptica la distanta unghiulara maxima fata de ecuator, adica la 23 de grade si 27 minute. Ce-i asa complicat? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. iliuta, tu ai dreptate! deci din cite mutari se scot toate bilele albe si cite bile negre mai ramin?

    RăspundețiȘtergere
  5. Iliuţă face mişto, dar chiar e simplu de ţinut minte care-i echinocţiu şi care solstiţiu dacă te gândeşti la cum sunt formate cuvintele.

    Echinocţiu are prefixul "echi", ceea ce înseamnă egalitate (vezi echidistant, echilateral, echimoză... ăăă, ăsta nu). Şi apoi "nocţiu", probabil de la "noctis", nopţi. Deci nopţi egale... cu ziua. :) Deci primavară şi toamnă.

    Analiza lu' solstiţiu cu altă ocazie, că până la urmă tare mi-e ca Iliuţa nu face mişto şi ca ce zice el e mai simplu de reţinut. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. vai, baieti, mersi de explicatii, ce simplu era!:D
    probabil ca in 3 luni uit iar:D
    noroc ca finalul nu-l incurc, adica primavara e de primavara samd:D

    da totusi cum se rezolva problemele alea? nici un voluntar curajos?:(

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog