miercuri, 14 martie 2007

Supa concentrata de pui*

Preludiu scurt:
Vio va da masura calitatilor si mai ales a cantitatilor ei de bucatareasa spunind sub tortura ca pina n-a aparut P. in sector, ea n-a avut sare in casa.

Ieri m-a vizitat P. scurt la munca si mi-a aratat c-a fost la piata si mi-a susurat "pui". Eu salivind grupa mare cer o asigurare: la rotisor? Nu, pentru supa.
Aha...
Pe la o bucata de dupa-amiaza dupa ce mincasem altceva, ne uitam la tv, zacind frumos pe salteaua pe care o stropisem cu super solutie contra ginganiilor cu o zi inainte (solutie care trebuia sa miroasa natural a praz, dar n-am stat s-o vad cum miroase), cind deodata nasul meu fin e tulburat puternic. Ai ceva pe foc? Da. Sint toate usile deschise? S-ar putea.
Ce ma poate enerva ca nu inchide nici o usa cind face de mincare!
La noi vine asa: la parter bucataria, apoi holul, apoi sufrageria, noi fiind la etajul 2 deasupra sufrageriei. Tocmai venise si T. acasa, care miriie la mirosuri. Am coborit scarile cu inima tremurinda, dar nu era asa de grav, ca tot mirosul de usturoi si de praz urcase la noi. Minunat, am inchis usi, am deschis geamuri**, totul ca la carte, ba la bucatarie l-am deschis larg si-am incuiat usa (ca daca vrea cineva sa ne viziteze, sa nu poata fura decit supa si, de acord, gunoiul).
Bun. Coboara si P., arunca o ocheada la oala si imi zice inca nu e gata. Maiculita, da' ai luat gaina cu osteoporoza? Ca la mine e mega fiert un pui intr-un ceas, ca doar e cu capac si e focu' mare.
Ah, nu, ca fac concentrat de supa.
In fine, m-am interesat eu ce l-a luat asa o idee. Mi-a zis mindru ca face dupa Jamie Oliver (avea cartea de bucate cu semn) si ca o sa inghete rezultatu si paf o sa aive mereu de pus in oala. Ma rog, cred ca are friguri de primavara. Bun, ce era cu reteta: pui, apa, piper, usturoi, praz, telina. Si stiindu-am foarte circotasa, nu pusese rozmarin si timian (??), desi erau trecute acolo.
Vazindu-ma ca ma preling pe linga perete de foame (si gata de bocit ca nu face supa normala), mi-a trintit intr-o cana niste vrajeli din oala. N-aveau nici un gust, da' asa cu un drag ma gindisem la supa aia ca eram in stare sa maninc si apa chioara. Am servit-o cu piine (cred ca nici in vremurile cele mai crunte n-am asezonat supa cu piine, da sa fie si-o exceptie, na), multa piine.
In camera urma dupa reclame finalul unei emisiuni. Am solicitat si niste carne din supa, no way!! trebuie sa mai fiarba (desi bagase lingura in cocostirc si intrase adinc). I-am zis bine tu, lasa ca termin eu de mincat, tu fugi repede si imi zici si mie cum se termina!
A plecat, am luat ultimele linguri foarte delicat, apoi am ascultat cu atentie, era liniste, am ridicat capacul, am destelenit un pulpan de pasare, i-am dat drumu in cana, trei fire de zeama pe linga si m-am dus in camera. Si am lopatat la ea pin-am terminat-o.
A urmat nu stiu ce la tv, m-am uitat frumos din pat, pe P. l-a luat cu somn si mi-a zis ca de-acum o fi gata supa, daca-s draguta sa opresc focu si pot sa maninc si carne daca mai pot. Vai mersi.

Azi la prinz eram iar cu limba pe umar de pofta (vaaai ce-o mai fi si asta:P) dupa supa de pui. M-am trezit cu castronu sub nas si maaaaaaaaaaare minune!!!!!!!! Ii pusese sare (!!!!!!!!!!!!!!!) si era presarata cu suvite de carne, vai, a fost o nebunie, am mincat ca la patru portii... (fara piine de data asta) si-apoi am ciugulit din felu doi, total neinteresant. Si pe seara am mai servit doua portii de supa.
Am facut comanda sa se duca vineri din nou la piata sa ia pui.
Da' Jamie Oliver asta ar putea sa se lase de meserie, parol. :D

*mai ca i-as fi pus titlul ala cu supica pentru suflet, da' si-asa aterizeaza multi nebuni in blog, ii iert acu.
**pe seara am mai facut un tur de control si am lasat la sufragerie geamurile deschise, punind instinctiv mina pe calorifer, erau vag dezmortite, deci am zis n-are nica, ce consuma, nimic. Dimineata T. super circoteca aaa voi tineti caldura la maxim (la maximu lu peste!!) si geamurile deschiseee. Vai ce m-aaam enervat. O data aerisesc si eu.
Uneori barbatii dorm, parerea mea.

6 comentarii:

  1. looool!!!! vaaaai, ce talente aveti la scriere.... place :)

    hai, mai, vio, ca totusi jamie nu e chiar asa de rau bucatar, mie-mi place cum le zice/face :)

    RăspundețiȘtergere
  2. mersi, ionut, bine-ai venit:D!

    jamie e bun,tu, da zi asa, chiar fara sare?!

    RăspundețiȘtergere
  3. merci, bine te-am gasit, ca tare bine mi-e cand te citesc :)

    revenind la taica jamie... o fi fost traducerea gresita? :D

    RăspundețiȘtergere
  4. se mai foloseste si fara sare, depinde de celelalte angredinte.. ca daca-i ceva deja foarte sarat, daca-i mai pui si tu o tura de sare, nu mai poti manca rezultatul.. sau asta era si intentia? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Vio: Thymian = cimbru, mămică. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ionut, nu stiu, e drept, cartea e in germana, poate or fi omis un rind:)

    asa, oana, si ce anume din ingrediente ti s-a parut sarat? piperu poate?...

    zazo, cum zici tu, maica, mie sincer ala de la maman de-acasa, la snop, de se zburataceste in oala de fasole, imi pare ca are alt gust, muuult mai puternic:)
    (da am folosit si eo la o varza timian pe post de cimbru, da)

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog