luni, 4 decembrie 2006

Secretara

e filmul pe care l-am vazut aseara, desi P. a mai avut o incercare sa se uite la programul tv si eu am bifat cu refuz toate ofertele lui (nimic interesant, parol, nici o comedie romantica, ah, ce drama!), scotind la iveala dvd-ul asta si dindu-i drumul.
Pe coperta scrie ca e comedie, pe parola mea.

Filmul e cel putin ciudat, trecuse lejer o jumatate de ora si am fost de citeva ori vag ingroziti (nu e de spaima si frica, dar totusi), nici urma sa ridem in hohote...
E vorba de-o secretara dereglata bine la cap jucata impecabil de Maggie Gyllenhaal (actrita pentru care mi-am mai declarat o tura pasiunea dupa ce-am vazut-o in rol secundar in Zimbetu' lu Mona Lisa si care am vazut apoi pe net ca a cules un brat de premii pentru filmu' asta de zic acuma, plus inca pe-atitea nominalizari, pe drept, zic eu, obiectiv (!)).
Fata nu era sanatoasa de copila, motiv pentru care petrece un timp oarecare undeva la nebunatici, apoi iese, era oleaca masochista si isi facea diverse chestii pe corp (neprezentate cu detalii in film, motiv care face filmul digerabil!) si intr-o zi cind avea draci gaseste ziaru' cu mica publicitate, baga un curs de scris la masina, ia si-un premiu la faza asta si se duce impuscata sa-si caute job.
Ajunge numa' bine la biroul unui avocat care din start ne dam seama ca e tembel rau (jucat si asta megaimpecabil de James Spader), care o angajeaza pe fata. Ea era orce in afara de sexy saracuta, mergea super gheboasa si avea niste fuste negre si camasute move model 1890, un vis si-o nebunie, in plus isi mai si tragea nasu' cind o nemultumea ceva, plus ca avea un tic cu limba cind batea la masina si se juca cu paru' in momentele de absenta. Si-si mai facea de-ale ei din alea masochistice.
Bun, avocatu' ii face un pustiu de bine si-o domina, la modu' ca o-ntreaba pe fata care-i smecheria cu pansamentele ei si una-doua ii interzice sa isi mai faca rau, iar gagica numai asta astepta, se linisteste.
De unde treaba evolueaza, el ii dicteaza ce si cit sa manince (la modul o lingura de piure (!) si patru boabe de mazare, plus inghetata cita vrei tu) s-asa mai departe.
Lee, ca asa o cheama pe ea, are un prieten care si ala fusese intr-o clinica (mie mi-a dat impresia de normal la inceput, da' am fost eronata) si care isi dorea o relatie, voia sa sa insoare tot tacimu (de peste) (pardon!), o pupa pe fata (relatia lor se desfasoara cel mai mult la o spalatorie (din aia ca in filmele americane, da?)) si ma rog treaba evolueaza.
Intre timp secretara ii place si pe pampalaul de pretena-su, si pe sef. Cu care acesta din urma mai fantazeaza ea in momentele ei de relash de-acasa, daca ma-ntelegeti da?
Na bun, la job incepe sa faca greseli typo ! care sefu' i le incercuieste cu carioca rosie si-ntr-o buna zi cu soare si cu cer senin o cheama in biro, o pune sa se sprijine de birou cu miinile intinse lipite de birou (ih ce usor e de povestit!) si sa citeasca scrisoarea in care tuma facuse greseli. Timp in care avocatul ii da palme la fund. Secretara nu-si crede mhh bucilor (pardon!), citeste mai departe, incaseaza, minunat.
Ei si de-aici lucrurile escaladeaza, ea e infelis cu pampalaul, seful ii face niste figuri, eu prefiguram un final negru, da' culmea e ca e cu happy-end.
Au fost momente cind io am murmurat vai ce raaaau eeee! dar cred ca nu intelesesem psihologia personajelor.
Ce e misto e ca desi are asa un subiect, filmu' nu ie scirbos (!), nici cine stie ce agresiv, e vag dark (u, ce-am zis-o!) si pe mine m-a fascinat, observ ca-s sensibila la chestii de-astea, adica mi-a placut la nivel de creiere cam la fel de mult ca filmul ala cu Audrey Hepburn despre care am mai scris pe aici si in care e vorba de doua tipe mai mult sau mai putin lesbiene (filmul asta din urma neavind nici in clin nici in minecacu pornografia, totul e la nivel de dialoguri si alea deloc obscene). Tocmai asta mi se pare fascinant, cum sa tratezi astfel de teme, fara sa cazi in ridicol sau in exaltat sau s-o dai numai pe sex, ca in fond si ei este oameni, nu? zise Vio plina de intelepciune.

Iar daca ati avut impresia ca v-am facut rezumatul filmului, va inselati amarnic, asta e doar traileru, lipsind ffff multe chestii pe care nu vi le-am dezvaluit, ca doar nu-s chiar asa de proasta!
So, luati-l de pe net si uitati-va bine la el si amintiti-va vorbele mele (adevarate izvoare de meditatie).
Na, cam atit. Am timp azi, mai ca l-as mai vede o tura...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Submit Your Blog