luni, 23 octombrie 2006

Des choses 4

Ar fi foarte multe de scris, nu stiu exact de unde sa incep.
Am avut o scurta perioada anul asta in care am citit oarecum mai mult si mai repejor si oarecum mai motivant decit de obicei. Dupa care m-am impotmolit deosebit de artistic la versiunea germana a lui Monsieur Malaussene, Daniel Pennac (incepusem sa scriu Benjamin Pennac, well, passons...). Carticica e solida, la cca 600 de pagini si ma tem ca transpir la ea de vreo 5 saptamini deja (bine, as putea sa ma uit in urma, cind am notat despre ultima lectura) si inca n-am parcurs o treime, or aspectul asta imi da un chef de citit ceva de speriat.
La care se adauga curiozitatea mea de doi bani de a ma uita prin alte carti, or stiu ca la mine povestea cu asta o citesc in baie, asta in pat si asta in pauza la munca nu tine, daca termin una din ele e o realizare deosebita; asadar mi-am cumparat un jurnal de Anaïs Nin si ma uit la el cu limba scoasa (de altfel e tot in germana, dar mai aerisit, ca sa zic asa, in fine, mi-ar da ghes sa ma apuc de el), dar atunci e clar ca i-am pus cruce domnului Malaussene, or nu vreau!
In aceste conditii vitrege, m-am apucat de vazut filme!
P., care e mult mai generos ca mine in ceea ce priveste la ce ne uitam (si nu numai) (adica daca eu n-am chef, pun un botisor, sa te tii, neica!), a ales la dvdeoteca un film cu Audrey Tautou, stiind ca mi-a placut mie de ea in Amelie. Dieu est grand, je suis tout petite, m-am uitat pe coperta, uuu, eu de ce nu stiu despre filmul asta? Era o fotografie cu Audrey care parea a fi la coafor sau ceva de genul si citea dintr-o carte despre iudaism. Al doilea film ales a fost Chocolat pe care eu il vazusem, dar e genul de film pe care il revad fara probleme; am inceput cu el, P. a luat somn exact cind intra Johnny Depp in scena (am retinut asta, ca sa stiu de unde sa-l reia), eu ceva mai tirziu.
A doua zi, neavind chef (ca mereu) de treburi domestice, m-am apucat de Unglaublich (titlul german al filmului cu Audrey). Care m-a enervat pentru modalitatea de filmare de la inceput, apoi a mers si mi-a placut muuult, iar masculinul Edouard Baer uuu mi s-a parut deosebit, dar deosebit de sexual, ca sa zic asa! Pozele de le-am gasit cu dumnealui pe net sint nesemnificative fata de ce poate dinsul, parol! Uuu:)! E o poveste faina de tot, din seria lui I can't live with you, I can't live without you. Imi place de personaja lui Audrey ca e clontsoasa.
Am zis ca se pupa apetisant cei doi? Auleu, da' nu ma recunosc in ceea ce scriu! Cred ca am un virus in blog!:O:P Sa trecem la alt film, cu aceasta ocazie de neuitat.
P. si-a luat pentru ochisorii lui icsmentrei parca, total, dar total neinteresant.
Miercuri am imprumutat de la biblioteca trei bucati.
Printr-o intimplare foarte intimplatoare care m-a bucurat foarte am pus mina pe Before Sunset, la care am varsat o lacrima la final cind ea il incinta pe el la chitara. Mersi, C., pentru reclama facuta (da, mi-a placut mai mult decit Before Sunrise, care si el e fain foc.) Cum am mai spus, mi-ar placea sa citesc pe hirtie scenariul la ambele filme (scenariul se cheama? adica ce-si spun cei doi in film, ca asta fac, isi spun, multe chestii despre lume si viata (mersi, D.), sentimente, politice, dragostele lor:-), dorinte, nefericiri, calatorii, lume cum ziceam si din astea. Dar multe profunde, serios. :-)
Bon, apoi am servit L'auberge espagnole, care e cu Audrey Tautou cap de afis, dar pe nemeritatelea, adica e episodica rau ea. Iar filmul e un talmes-balmes de turn Babel, dragut foc. Ironic, omenesc. Iar cind vine iubitul englezoaicei, am crezut ca lesin de ris.
Ce-am retinut de-acolo si m-a pus pe ginduri a fost cind masculinul a vrut s-o extraga din camera pe englezoaica Wendy parca, hai si tu si te distreaza, ea replica nu pot, trebuie sa-mi scriu jurnalul! Mi-am promis sa fiu consecventa. Probabil ca fata gindea intens, chestii abstracte, ca de trait mare lucru nu parea sa traiasca (pina la un moment dat).
Bon, filmul asta cred ca o sa-l revad zilele astea.
Urmeaza ultimul, Bombonetta pe aaaaa gheata:) (e cu i?) : Viata lui Brian (de la Monty Pithoni), despre care parerile sint impartite, am acum trei variante, ori te prapadesti de atita hlizeala (umorul tembel englezesc), ori te infiori din cauza de blasfemii (ma rog), ori nu e pentru tine, nu-ti zice nimic. Mie pe-aproape de sfirsit mi s-a parut vag dur, dar in rest l-am cotat bine si m-am declarat fana mama lui Brian. Sint atitea scene demente, ca n-are absolut nici un sens sa povestesc. Ma gindeam eu asa in forul (am scris forumul, whatever) meu intim, dar in germana si cu voce tare, ca daca filmul asta s-ar difuza in Romania inainte Craciun sau de Pasti, ar ploua cu anateme. Oricum o sa vad poate mai prind alte filme facute de aiuritii astia, desi nu ma omor dupa teme (am vaga impresie ca pe ala cu cautarea Graalului l-am vazut) (ori confund cu vreo parodie dupa Robin Hood). Ma rog.




Bucata asta era simbata la tv pe-un post obscur, dar mi s-a parut interesanta, asa ca am inhatat pix si hirtie sa notez ce scrie la urma. Recomand fierbinte, plus alte piese ale tovarasilor, cu mentiunea ca asta ramine number one.

5 comentarii:

  1. pe asta l-ai vazut?
    tot cu Audrey Tautou
    http://imdb.com/title/tt0291579/

    eu nu l-am vazut decat pe asta si pe Amelie :p
    de fapt am vazut cam putine filme la viata mea :p

    RăspundețiȘtergere
  2. nu, si cumva titlurile frantuzesti imi par cunoscute, din nostalgie cred:)
    Afara de Amelie si asta cu Barcelona si babilonia de-am scris, am mai vazut
    http://imdb.com/title/tt0344510/ care parca se chema Mathilde, eine grosse Liebe (na, in germana, mare bucurie, ce sa zic) si despre care-am scris intr-un weblog (din care ma tem c-o sa ma citez) ca am lacramat sanatos la urma si
    http://imdb.com/title/tt0382625/ (na...) :D (cartea tot n-am reluat-o...)

    RăspundețiȘtergere
  3. himm... draga Vio, nu ca vreau eu sa te critic, dar nu cumva mataluta ai o obsesie cu Amelie? ca pe unde te citesc, e musai s-o pomenesti..
    si ca sa fiu eu Gigi-contra, na, eu n-am vazut Amelie si nici n-am de gand s-o fac.. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. si pe unde ma citesti?
    n-am stat sa numar de cite ori am scris despre Amelie (c-o fi pe-aici, c-o fi pe-acolo), dar e un film pe care l-am vazut de citeva ori si n-o sa ma dau in laturi sa-l revad de cite ori o sa am ocazia si n-o sa am altceva mai bun de facut. si nu ca as fi fana americani, dar cred ca au facut un lucru bun ca i-au impuscat o nominalizare la oscar pentru film strain, ocazie cu care am aflat si eu de el, asa ca chestie.

    RăspundețiȘtergere
  5. deci ai descoperit monthy pitonii! buun...sa cauti live-ul de la hollywood bowl. de mare angajament...cu lacrimi...

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog