marți, 26 septembrie 2006

Micuta vinzatoare de proza*

Precizare : am scris pe hirtie rezumatul sau ceva asemanator, ca sa nu patesc patania:-P rusinoasa de duminica de la reconstituirea Zinei carabina/e. O aducere aminte a personajelor, plus o introducere a altora :
Mama + Pascal - Venetia
Benjamin + Julie Correncon + ciinele Julius
Louna + Laurent + gemenele
Clara + Saint-Hiver + E Un Inger
Therese
Jeremy
Piciul - cu ochelarii roz (rosii)
Verdun + Van Thian
Chabotte + Nazare Quissapaolo Chabotte
negrul Loussa de Casamance - invata chineza
+ regina Zabo (Isabelle) - micuta vinzatoare de proza
politie : Carrega, Coudrier, Thian
Marty + Berthold (doctorii)

Clara urmeaza sa se casatoreasca cu Clarence de Saint-Hiver, directorul unei inchisori. Acesta e ucis in noaptea dinaintea nuntii, iar Clara e insarcinata.
Benjamin e solicitat sa joace pentru media rolul scriitorului de succes J.L.B. si este impuscat in cap in cursul unei intilniri de anvergura cu publicul. Este in coma la spital, cu sanse de recuperare tinzind spre zero.
Julie ia sabia dreptatii in mina, il omoara pe (ex)ministrul Chabotte (adevaratul J.L.B.), pe un angajat de la editura Talion, Gauthier, raneste pe un altul si Van Thian o face sa-si lase la locul faptei doua degete. Care se dovedesc a fi ale unui barbat, deci cine ii pune in circa lui Julie atitea crime?
Doctorii se cearta daca sa-l debranseze sau nu pe Benjamin de la aparate, Jeremy ameninta cu un bisturiu, Therese a prezis ca Ben va muri in patul sau la virsta de 93 de ani. Doctorul Marty pleaca in Japonia, iar Berthold incepe sa-i preleveze (??) organele lui Ben, incepind cu rinichii.
Julie l-a gasit pe criminal si l-a dus in Vercors, unde vine si regina Zabo. Urmeaza rescrierea confesiunii si pledarea cauzei lui la politie. Dar Alexandre Krämer, adevaratul J.L.B. adevarat, care evadase din inchisoarea lui Saint-Hiver dupa ce ii facuse felul acestuia, se intoarce singur la Paris pentru a-i omori (=elibera) pe Julie (de care s-a indragostit) si pe Benjamin.
Intre timp se naste micutul Clarei, numit pe loc E Un Inger de Jeremy; Verdun se smulge din hamul lui Thian si vegheaza bebelusul, iar Thian ii salveaza pe cei doi indragostiti cu pretul vietii lui, iar Krämer este omorit. Benjamin iese din coma, primeste inima si restul de la Krämer, totul se termina cu bine, doar ca Ben ii declara lui Julie sentimentele sale cu aceleasi cuvinte ciudate cu care o facuse si Krämer, poate geamanul lui.
Romanul este strabatut de o fraza misterioasa : "Moartea e un proces rectiliniu".
Povestea de seara o constituie romanele lui J.L.B. (gen Sandra Brown, daca ma-ntrebati pe mine, caci da, am citit o astfel de capodopera cind aveam vreo 14 ani, dar cum stiu ca nu multi ati ajuns cu lectura pina aici, mi-am permis sa fac o astfel de marturisire compromitatoare:-)).

Nu stiu cit talent (??) am pentru a-i determina pe altii sa citeasca o carte dupa ce i-au parcurs un rezumat vag amanuntit; imi dau seama ca pe mine nu ma conving obligatoriu recenziile; dar o carte e mai mult decit pura actiune, e uneori si infinita poezie, sint constructii, sint sclipiri, indicii ale autorului facindu-ti cu ochiul, printre rinduri, iar Pennac e genial si Isaac Bashevis Singer nu-i din drum nici el (asta pentru ca doar ei apar pina acum in blogul asta, daca nu ma-nseala memoria).
Lectura placuta!




*Daniel Pennac, Polirom, 2004, trad. Cecilia Stefanescu, 431 pag.

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Traducatoarea o fi oare si autoarea "Legaturilor bolnavicioase" dupa care se facu si-un film? Am citit cartea ei, e OK, dar sper sa fie o si mai buna traducatoare... N-am "gasit" inca nici un francez care sa fi citit varianta franceza, publicata in Franta in 2005. Dar poate nu e ea. Cit despre Pennac, editia mea in franceza, dibuita pe taraba unui anticar de pe malul Senei la 1 euro, asteapta cuminte sa ma farmece intr-o buna zi cu soare si cafea turceasca...

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,da,la asta m-am gîndit şi eu, că e acea Ştefănescu, care mi se păru dezamăgitoare în cartea ei. Cît despre Pennac, Vio, cum vorbeşti de autori care la mine încă n-au ajuns?! O să îmi fac listă...

    RăspundețiȘtergere
  4. 'Clara urmeaza sa se casatoreasca cu Clarence de Saint-Hiver, directorul unei inchisori. Acesta e ucis in noaptea dinaintea nuntii, iar Clara e insarcinata.'
    nu stiu ce reactie au avut ceilalti cititori, dar mi s-a invartit parul sub palarie(pe care n-o am..).. mai exact, ochii in jurul axei proprii, peruca, in jurul scalpului si restul sub palaria mai sus mentionata.. adicatelea cum, stimati tovarasi si pretini... daca onor mirele a murit inainte de noaptea nuntii, cum poate fi gingasa si inocenta mireasa sa fie nitel embarasada?
    nu pricep si pace buna...
    in alta ordine de idei, am observat ca si personajele acestei carti, au aceleasi principii si obiceiuri sanatoase ca si cele din romanele precedente... ceea ce nu-i deloc un lucru rau...
    si ca o ultima observatie.. si cu asta chiar inchei... se pare ca mai au si altii problema mea: cauta cartile povestite cu talent si umor de Vio, dar nu le gasesc.. si se oftica/isi musca mainile de ciuda/se consoleaza cu rezumatul din blog.. dupa preferinta fiecaruia.. am zis...

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog