marți, 18 septembrie 2007

blabla

hau nais, ploua cu soare!!!, un geam e deschis larg, ascult o vioara tot de la trestie si citesc comentariile de la luciat despre diacritice; cred ca roby e MAlb ;)

oare chiar trebuia sa scriu postul asta? :D

2 comentarii:

  1. era musai, ca io nu m-as fi gandit la. si ma consider intuicios...

    RăspundețiȘtergere
  2. 1) Da, eu și cu Roby Diacriticul am ajuns singurii care promovăm cauza nobilă a împodobirii unor anumite litere cu virgule și căciulițe pentru ca să crească gradul de înțelegere a textelor blogheristice. Cîteodată mă întreb de unde atîta rezistență pentru un lucru care în definitiv este normal și util în același timp celor ce scriu și celor care citesc. Sincer, actualmente marea majoritate au Windows XP și folosesc Internet Explorer 6-7, Firefox, Opera, Word, Notepad, EditPad, etc. Toate aceste programe văd și scriu perfect diacriticele, singura situație în care apar probleme e cea cu diacriticele corecte din Vista, cele cu care scriu eu acum, care apar ca pătrățele în anumite situații. Dar cei care sînt pe XP n-ar trebui să se teamă deloc să scrie cu diacritice sau să folosească AutoCorect dacă scriu prea lent cu diacritice. Și evident că toată lumea care vrea să scrie în română ar trebui să-și cumpere Vista, pentru ca să scăpăm de Ş-ul turcesc și să-l înlocuim cu Ș-ul românesc.

    La fel și cu programele cu interfața tradusă în română. Tu Vio, cred ca folosești numai programe cu interfața în germană și nu cred că te deranjează asta, chiar dacă în mod sigur ai învățat să folosești calculatorul pe Windows și programe în engleză. Dar în România lumea (majoritatea, nu toți) e tare fandosită și nu concepe să treacă de la programele în engleză la cele în română. Eu mă uit cu uimire la modul în care românii în momentul în care întîlnesc un cuvînt englezesc încep imediat să-l folosească aruncîndu-l la gunoi pe cel românesc echivalent, chiar și atunci cînd e mai ușor de folosit. Cel mai clar exemplu din domeniul blogurilor e dat de termenul "comment" ("comment-uri") folosit în locul lui "comentariu" (comentarii").

    2) Televizunea românească poate fi recepționată în orice punct al lumii prin internet și în orice punct din Europa prin DTH.

    Internet :

    http://muntealb.bravehost.com/Legaturi/legaturi-media.htm#TV-RO

    Ai cele cîteva televiziuni românești care transmit pe internet (faci clic pe legătura "direct")

    DTH (Direct-to-Home , TV digitală prin satelit):

    http://www.digitv.ro/

    http://www.dolce.ro/

    http://www.focussat.ro/

    În cazul DTH trebuie ca o rudă de-a ta din România să se aboneze (pe banii tăi evident, dar nu e scump), iar tu iei antena și ți-o instalezi la tine acasă de unde vei putea recepționa toate programele românești ca și cum ai fi în România. Ai detalii aici : http://www.rdi-board.com/forumdisplay.php?f=24 unde vei putea citi despre cele trei alternative. Eventual deschide tu un fir de discuție în care să întrebi care e cea mai bună alternativă pentru Germania.

    P.S. Nu comentez afirmația cum că Roby Diacriticul ar fi un personaj creat de mine.

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog