marți, 24 iulie 2007

Ziua 2 - simbata

Asadar iata-ma trezita pe la un 6 (incepea oficial micu dejun si-aveam o grije), apoi la 7 juma, spalat fremoshal, sunat T. si intrebat daca sa incepem sa venim sau sa scoborim sa mincam la hotel (nu era inclus, eram curioasa, dar preferam sa ne vedem deja cu gazdele noastre de week-end!), cica da, luat calabalicul si iata-ne ajunsi.
Adi si T. in fata portii, speram ca nu ne-au asteptat mult, mai ales ca stiam, dar nu spusesem, sa ajungem unde trebuia.
Luat primul mic dejun traditional frantuzesc (cu cornuri si piine cu lapte si cozonac (un soi de, doar ca era rotund), gemuri, miere si, exotic, iaurt:) ). Eu am intrebat de sunci, le-am primit din frigider, dar P. n-o simtea, asa ca ne-am oprit.
Apoi am facut planul de bataie. Si-am plecat in Metz, tare frumos oras! Am stat cu Adi in spate si mama-mama! ce ne-a mai mers gura (mie in orice caz:D). Mai tot timpul (inclusiv duminica) T. ne-a tinut la curent cu ce reprezinta cladirea pe care tocmai o vedem, ce stil e, cui a apartinut si nu mai stiu ce, pentru ca n-am fost atenta deloc-deloc! Adi cam la fel, doar P. ce s-a cultivat grupa mare. Rusine sa-mi fie, dar nu era loc si de una si de alta si timpul prea scurt si pretios, asa ca am optat si eu pentru varianta cea mai pragmatica (???!).
Am facut din tun o incursiune intr-un magazin de lenjerici si am probat un brats, dar nu m-a satisfacut nimicutsa. Apoi am vazut pe dinafara catedrala, am plimbat ursul intr-o hala cu mincare unde am salivat uite-asa si-apoi am facut turul catedralei si prin interior. Mai mult decit ca e uriasa, impresionanta si cu niste vitralii de Chagall n-am sa zic, ca ma pricep ceva spectaculos.
Si eu cochetam cu ideea sa maninc Flammkuchen, care cica-s din zona (ma rog, din Alzacia sau cu s, nu din Lorena, io am zis ca-i tot aia, sigur gasesc). Ei, si-am umblat juma de oras in cautare de restoran cu specific si pina la urma am ajuns la unul, T. s-a informat daca le fac traditionale, gagica a zis ca da, eu am tinut musai sa aflu daca sint dreptunghiulare, un chelner a zis ca nu si ca in Lorena nu gasim dreptunghiulare.
Poanta e ca fiiics la noi pe strada este un restoran care vinde fiiiics chestii de-astea, dar mie mi s-au parut mereu prea scumpe si-am zis lasa, ca le maninc de la mama lor! Ele sint ca niste pitse (pizza la plural na!), doar ca-s mai subtiri, dreptunghiulare cum ziceam, cu smintina, sunca si ceapa ca ingrediente de baza, pe linga care se mai pot pune diverse.
Na, m-am ales cu chestiunea rotunda, dar buna la gust, asezonata cu apa minerala, sa nu mai dau chix cu vinurile pericol.
Tooocmai cind sa plecam, venind de la baie, mi-a susurat intre urechi (??!) Everything a lui Michael Buble. O yeah. T. e disperat din dragoste dupa Maical:D.
Bon, si-am plecat iar in turul orasului (cica un tur de pe harta, aproximativ o ora). Misto de tot, am fost pe la gara, pe la nu stiu ce fosta biserica romana (ma scuzati pentru termenul biserica!) de fusese transformata in bai, niste gradini foarte misto, inainte un arc de triumf (la mine toate arcele si arcurile sint de triumf, sa fim intelesi), un parculet si-am ajuns la Mozela! (Moselle) Era asa de frumos pe maaaal! (vai ce frumos povestesc egztaziata!:>) Si vremea super de treaba, am umblat in tricou si nu mi-a fost nici cald nici frig, plus ca prognoza a dat cu virgulision si n-a plouat deloc (in principiu), contrar asteptarilor.
Ei bon, mai aveam de umblat dupa niste cafea (in libraria de la gara Adi a pus dejtu tremurind pe heripotar ultimu in engleza, faaara sa se uite la final!), am cules pe drum niste eclere si shuuri (pe care in romaneste le cheama choix nu choux din cite imi amintesc eu:D) foarte fericita, am luat cafeaua si alcool localnic (fiind noi foarte stringatori) si-am inceput sa ne caram spre casa. Parcarea a fost ieftina (chiar si parcatul:D).
Acasa, Adi si T. s-au apucat sa faca tarta cu corcoduse (fructul zonei), am servit un soi de sampanie (cu lichior de coacaze parca si am uitat cum se cheama combinatia) si piscoturi roz care inmuiate in bautura au fost mmmm delishaz!
Si-am stat la povesti si-am mincat un friptan (pe care era rozmaaaaarin, zis minz uar!:D) si pina tirziu in noapte pe terasa, ne-a picurat un pic si-am vazut si-un arici.
Si-apoi ne-am retras fiecare pe la paturile noastre.
:>

4 comentarii:

  1. mmmmm... ce zile lungi si delicioase ai! :)
    mi-as dori sa mai vad si un arici. sunt printre animalutele mele preferate :). eram mica-mica cand am vazut unul si l-as fi luat acasa daca nu erau parintii sa-l salveze :P

    RăspundețiȘtergere
  2. mersi, trestio:)
    na, uneori nu se intimpla nimic, in alte zile se intimpla chiar mai mult decit as putea nota sau daca mi-as trece timpul (?!) facind doar asta... a fost un uikend foarte fain, de asta m-am ambitionat sa-l povestesc, cum cred ca am mai scris, macar pentru mine, in sensul ca ma bucur daca spune si altora ceva, dar mie imi spune oricum, ca deh, e fragmentel din viata mea:)
    poze cu ariciul n-am facut:)

    RăspundețiȘtergere
  3. sampania cu liqor de coacaze(casis) se numeste "kir royal" daca in loc de sampanie folosesti doar vin alb, se cheama kir. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. marius, mersi, asa e, ma documentasem ieri dupa ce-am scris postul si-am uitat sa revin.
    deci kir royal fusese, desi pe post de sampanie a fost cremant d'alsace.

    btw, la flammkuchen le zice pe franceza (cel putin asa sustine restorantu de aici) tartes flambees.
    http://www.flamms.de/page.php?go=welcome

    mersi de vizita si de comentariu (aaa ce potrivit e comentariu:D)

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog