luni, 1 octombrie 2007

Beyond Borders

e un film cutremurator cum eu una n-am mai vazut.
Am citit azi o groaza de pareri pe net, care, normal, sint impartite, dupa cum vine:
a) oameni care-s ca si mine super impresionati etc.
si
b) oameni care poreclesc filmul "Beyond Boredom"

A, si e cu Angelina Jolie (care nu-s fana) si cu Clive Owen (nu l-am mai vazut in niciun film cred) (a, pardon, in asta, da' acolo e o nebunie prea mare ca sa mai si tin minte ceva afara de Kristin Scott Thomas) (iar diseara e Regele Artur si ma bate un gind).

**
azi e miine, luni, si intre timp am vazut regele artur finca m-am amorezat de clive in filmul din titlul postului astuia si trebuie musai sa-l mai am (inca doua trei ceasuri pe ecran macar), regele artur ca film e oke el asa, da nu m-a fascinat cine stie ce (decit clive owen, am mai zis ca mi s-a pus pata pe el? a, pardon), are diverse avioane care eu nu le-am prea inghitit, dar mi-a placut scena unei batalii pe gheata.
revin la beyond borders.
pe angelina o cheama sarah in film, iar pe clive il cheama nick. el este doctor adica medic si lucreaza in lagare de refugiati, ea are contact intimplator (exista "a avea contact"?) cu lumea asta si e impresionata teribil si se hotaraste sa ajute cum poate.
filmul incepe cu aceata bucata de schumann* interpretata la pian de jolie (cel putin asa zice pe imdb)



care e cumva o tema recurenta in film, as zice ca marcheaza trei faze importante.
bon, nu prea stiu ce anume m-a facut sa ma uit la film, pentru ca atunci cind Sarah ajunge in Etiopia, avem placerea (........) sa vedem niste imagini cu niste chestii atroce de m-am trezit destul de bocinda (sint de altfel unii comentatori care opineaza ca-i inteleg perfect pe cei care nu s-au putut uita la tot filmul).
Sint deci niste secvente de groaza, dar reale, ca sa zic asa. In afara situatiei refugiatilor in general, care numai roza nu e, si a locuitorilor tarilor sarace, in film Sarah incearca sa salveze o mama si un copil, mama muribunda, copilul la fel, ii duce la un spital, e oripilata de faptul ca mama era operata fara anestezie si acolo e un dialog care mi-a placut, pacienta e intrebata daca o doare ceva (legat de operatie) si ea spune ca doar foamea ii provoaca dureri.
Copilul ala este de-a dreptul horor, adica e doar capul de el, bratele lui sint cit degetele mele, in fine, ziceau pe net intr-un articol misto scris ca de fapt era un copil sanatos si ca sint efecte pe calculator. aha...
Bun, Sarah se intoarce in Anglia, are un baiat, lucreaza la nu stiu ce sectie a UN Refugee Agency (nu cunosc cum se cheama pe romaneste, pardon), pastreaza legatura cu cei pe care i-a cunoscut in Etiopia si peste cinci ani se iveste ocazia sa insoteasca un transport UN in Cambogia, unde da iar de Nick, se iubesc ei cu mare patima, rezulta o fetita, Sarah revine in Londra, isi continua munca, e numita chiar ambasador onorific la UN etc. (repet, nu le am cu termenii), galopeaza dupa Nick in Cecenia si sfirsitul e slabutel la capitolul hepiend.
Chestie care ofileste filmul, din punctul meu de vedere, pe de alta parte si-asa prezentind zonele astea de conflict din lume si victimele si tot tacimul, abia de-a ajuns in citeva cinematografe, adica n-a avut succes, n-a rupt bocsofisu si gura tirgului, iar unele guri rele spun ca si mai putini ar fi vazut productia daca n-ar fi fost cu angelina si clive (initial ar fi trebuit sa joace catherine zeta-jones si kevin costner, bleah, ah, sigur nu l-as fi vazut:D)
Dar ma gindeam eu ca mesterii astia care fac filme (a, si-ar fi trebuit sa-l regizeze oliver stone, adica era in plan, doar ca el s-a concentrat pe alt proiect) puteau scoate un final mai misto, ca si-asa atmosfera e apasatoare si trista si depresanta si suicidala si ce mai vreti voi, iar de salvat intreaga omenire nu poate decit bruce willis (asa am auzit, ca nu ma uit la filme cu el).
a, si m-am razgindit, angelina e draguta, imi place de ea.
Cit pe ce sa uit. In sapaturile mele am aflat ca Angelina a devenit (???!) prima oara atenta la problema refugiatilor etc. filmind in Cambogia Tomb Raider (in timpul filmarilor, ma rog in timpul pauzelor de la filmari:D l-a adoptat pe Maddox).
Pe mtv puteti vedea (integral pe net) un documentar facut de Angelina Jolie si dr. Jeffrey Sachs in Africa. Sint impresionante unele chestii, ca plasa aia impotriva tintarilor impotriva malariei, care costa 7 dolari si care tine 5 ani si totusi nu si-o permit toti din pacate.
Este si o carte scrisa de domnita, aici va puteti uita prin ea.

Habar n-avem cit sintem de norocosi ca nu facem foame decit cind vrem sa slabim, adica ne permitem sa avem ceva in farfurie... si ca multi dintre noi nu stiu ce zgomot face o arma, iar razboaiele sint poate doar o iluzie, o fantezie intunecata.



*in clipul de pe youtube in interpretarea lui vladimir horowitz, am selectat bucatica asta din ce-am gasit despre el pe wikipedia
"

Personal life

In 1933, in a civil ceremony, Horowitz married Toscanini's daughter Wanda. Their different religious backgrounds — Wanda was Catholic, Horowitz Jewish — were not an issue, as neither was observant. As Wanda knew no Russian and Horowitz knew very little Italian, their primary language became French. They had one child, Sonia Toscanini Horowitz (1934-1975).

Despite his marriage, there is considerable independent evidence that Horowitz was gay. He is credited with the quote: "There are three kinds of pianists: Jewish pianists, homosexual pianists, and bad pianists".[12]

Horowitz underwent psychological treatment in the 1950s in an attempt to alter his sexual orientation. In the early 1960s and again in the early 1970s, he underwent electroshock therapy for depression."

pardon de tona de linkuri.

5 comentarii:

  1. si pe mine m-a marcat mult, l-am vazut chiar de 2 ori (bine, a doua oara nu chiar 100%), in ciuda multor pareri ca ar fi un film prost. M-a facut sa ma gandesc mai bine la mai multe lucruri.
    UN e Unitated Nations (United Nations: an organization of independent states formed in 1945 to promote international peace and security ) http://en.wikipedia.org/wiki/UN

    nitially, the body was known as the United Nations Organization, or UNO. However, by the 1950s, English speakers were referring to it as the United Nations, or the UN.

    So, da, eu am vazut filmul si pentru ca era Angelina (asta a fost ideea principala), dar m-am lamurit repede ca filmul e mai mult decat un film cu Angelina...

    RăspundețiȘtergere
  2. mersi, ionut:)
    deci esti si tu de parere ca nu e un film prost si in plus mai si schimba lumea, este?:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie mi-a placut mult filmul. Uite un articol diferit despre Jolie -- poti vedea ce om deosebit e.
    Tot in genul asta e si Blood Diamond.
    Daca iti place Owen, iti recomand Closer (desi e in cu totul alt registru):
    http://tv-links.co.uk/listings/4/7801

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog