duminică, 25 noiembrie 2007

S-a terminat vacanta lui Luca*

Sincer ma mir ca n-a aparut in compunerea lui Luca si "a venit vacanta cu trenul din Franta", caci mi-a placut inserarea de citate din lirica romaneasca actuala (ma refer aici la suferintele lui Kiti cu "vrei sa pleci dar nu ma nu ma iei.
Adica la mare." si inca vreo doua asemanatoare, parca recunoscusem ceva de fetele alea doua blondi. Cu y, ok.)
N-am pretentia ca o sa scriu ceva original, in fond, deja s-a scris o groaza pe tema asta si din groaza asta am citit si eu unele, decit ca nu pe toate.
Pentru cine totusi nu stie, Luca este un copil care a terminat clasa a 4a, este in vacanta si find foarte harnic si cuminte, s-a si apucat de tema de vacanta, care anumea este compunerea cu titlu Cum mi-am petrecut vacanta de vara.
Compunerea si si cartea are ca la 360 de pagini care innumara patru capitole adica iunie iulie august si septembrie. Stilul e foarte adegvat genului imbratisat (!!!), doar ca e asa mai haios pina pe la pagina 100 cind desi mai ma-m ris, totusi ma-m ris mai putin dupa aia. Dar decit deloc.
(Pardon, n-am pretentia ca-l imit cu talent pe Luca, dar tentatia e prea mare, mai ales ca si senzatia e fresh. Dar voi sa ma iertati, caci am inima curata!!)

Cum s-a mai zis si pe ici si pe colo, o componenta importanta a cartii este umorul. Umorul luat asa simplu este vrajala, cum zice si naratorul, parerea mea daca ma-ntrebati, este caci umorul in sine trebuie luat in consideratiune dimpreuna (ah, ma enervez singura ca scriu cum scriu) cu limbajul folosit.
Ce mi-a placut mie in mod cu totul si totul deosebit este caci folosirea unor expresii care i s-au potrivit de minune cum ar fii:
au tipat ca din gura de sarpe veninos, cobra
sau au tipat ca din gura de sarpe veninos, cu ochelari (chiar despre Luca insusi in persoana, daca nu ma insel)
si apare si sarpele veninos, cu clopotei, nu va faceti griji.
Mi-a mai placut si cum cineva face pe alcineva cu Oua si cu Otet! si cum unii nu mor de tot din prima, mai dau intii un pic din picior. (:D:D:D)

Oricum, de la o bucata incolo, cind mi-a devenit clar ca nu e chiar asa de hihihi cartea, m-am bucurat sa mai am ocazia sa zimbesc din cind in cind la cite-o expresie foarte reusita, din ce citisem inainte pe net, mi-era cam frica ca o sa ma plictisesc cind incepe sa o ia el pe aratura desi inca nu incepusera muncile agricole de toamna, dar nu a fost cazul.
Pentru ca mi-a fost asa un fel de Mila de Luca ca lui saracu copil ii cam era foame si nu se nimerea nimenea sa-i dea ceva de cind a murit mamaia-sa care-l obliga sa manince si in rest ii mai dadeau oameni omoriti in hamburgar si ce mai stiu eu.
Serios, mi-a parut rau ca toti voiau sa-i fure compunerea si ca pina si mama cu tata lui s-au despartit si si-au si pasat pisica care era Luca ca de la 1 la altu.

Recomand sincer. Pare super izi de facut, dar cum vedeti si voi, e complicat de fapt.

*T.O. Bobe, Cum mi-am petrecut vacanta de vara, Polirom 2007, editia a 2a, 372 pag., 32.95 lei

PS cum il cheama pe te o bobe asta de fapt? e pseudonim? e un fel mai cul de-a scrie teo? P. si-a dat cu parerea si-a zis ca-l cheama tu bobi, adica to bobby, if iu nau uat ai min.
Hai pa! :)

3 comentarii:

  1. numele real:Teodor Dobrin, sper ca nu gresesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. mersi frumos, white noise.
    btw, am citit la luciat ca ai scris si tu despre luca, am cautat azi in blogul tau si n-am gasit. ma poti ajuta cu un link? mersi anticipat:)

    RăspundețiȘtergere
  3. n-am scris despre T.O.Bobe, doar l-am trecut pe o lista cu autori pe care am de gand sa-i urmaresc in continuare.
    l-am citit cu mult timp inainte de a avea blog

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog