joi, 12 martie 2009

La Tiffany's

Simbata seara am stat trei ceasuri si m-am uitat la Razboi si pace (am inceput sa servesc colectia de rubin (!) cu Audrey Hepburn, pe care mi-am cadorisit-o de Craciun).
Spun sincer ca de Tolstoi nu stiu daca am mai citit si altceva in afara de Anna Karenina, deci cele patru volume parca din Razboi... vor ajunge poate cindva pe lista mea de lecturi... Filmul e foarte fain, nu-s amatoare de filme de epoca (intelectuala de mine!), asta nu mi s-a parut deloc plictisitor. E o capodopera, sint sigura. De altfel, presupun ca are bratul de Oscar-uri (are DOAR trei nominalizari, mda).

Ieri fiind libera, mi-am luat Micul dejun la Tiffany's (nu stiu cum vine pe romaneste, din cauza apostrofului, cred ca ramine cu y la final si atit, alo?) si iara tre sa precizez ca n-am citit cartea (si nu-mi pare foarte rau, ca am inteles ca rolul lui Holly e diferit de personajul din roman) si, mda, nici macar filmul nu-l vazusem integral! Din vagile mele amintiri era mult mai multa mafie in film, habar nu aveam cum se termina (tineam minte cit de cit scena din taxi cind ploua, dar masculinul era un soi de Humphrey Bogart dupa capul meu!), in fine, cred ca l-am dormit cu alte ocazii! Dar acum am servit cu atentie si incintare, mare delectare, ce mai!

Apoi, fiind eu asa de relaxata, m-am asternut la Sabrina, foarte foarte fain, nu-l stiam pe William Holden (pardon!), iar Audrey e magnifica in orice aparitie:) (haha!)

Pe seara l-am cooptat pe P. sa ne uitam la O lume nebuna, nebuna, nebuna, pe care-l stiam din copilarie, dar iara se incurcau imagini in capul meu (de fapt cel mai clar e rezumatul vara-mii:
vio: ce film e la cinema?
var-mea: o lume nebuna de trei ori.)
(De fapt in original e de patru ori nebuna.) Ma rog, mi s-a parut haios asa filmul, dar nu chiar comedie la care sa rid cu lacrimi. Si e luuuung, P. s-a retras inainte de jumatate, eu am stat pina am prins chiar si-o Intromission (sau pardon daca s-o fi chemind altfel!), in care mi s-a facut ecranul intii portocaliu si-a scris pe el chestia aia de care nu-s sigura si-apoi mi-a cintat o orchestra cu ecranul negru, am dat pe inainte, filmul a continuat la un moment dat. Asta a fost un clasic cadorisit de mine lui P. de ziua lui, ironic, a?

Azi mi-am permis luxul sa servesc Funny Face, pe care sigur il mai imprumutasem de la biblioteca cred, dar l-am mirosit ca-i miuzical si cum ma omoram dupa ele cam ca si-acuma (cu exceptii, ca sint totusi), l-am dormit lejer si apoi l-am dus inapoi. Dar mi-a placut si asta, cu precizarea ca Fred Astaire are 58 de primaveri in realitate la ora aia, nu zic, se misca de zici ca are 15, dar totusi, am avut eu oleaca de obiectat. Iaca e nascut in acelasi an cu Humphrey Bogart, 1899, care Bogart avea 55 de anisori in Sabrina, da' macar acolo e oleaca de autoironie cind zice el in film ca la virsta lui sa mai faca pe junele prim, parca nu-i chiar potrivit. Audrey are 25 in Funny Face si 28 in Sabrina, deci merge foarte bine ca tinara demuazela.

Audrey oricum merge oricind oriunde si oricum!

PS -Doresc sa precizesc ca pe Fred Astaire il pronunt intr-un cuvint [fredaster], ca altfel am impresia ca ar fi mai degraba Freda Staire, cam ca geni faras, asa...
-Filmul cu lumea nebunaX3 n-are legatura cu Audrey.
-Daca ma trezesc miine (azi) la o ora decenta, intentionez sa fac o Vacanta la Roma (a nu stiu cita oara)

9 comentarii:

  1. am revazut si eu filmul asta de curand (o lume nebuna x3) adica acum cativa ani, asta inseamna suficient de curand, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu sunt mare mare fana Audrey si recent i-am revazut filmele:X Dupa Funny Face numai despre "empathy" vorbeam :) Ma bucur ca nu sunt singura :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Duamna vio,
    Buna ziua, adica seara;

    1. Ultimele editii, da, se numesc Breakfast la Tiffany

    2. prima traducere in lb. romana, cred ca in 66-67, se chema -atentzie marita - sandviciuri cu diamante (ceea ce arata diferentza intre un artist al cuvintului si o masina de tradus; nu ca ar fi fost perfect, da' cine stia atunci de Tiffany's?)

    3. Audrey e divina, in toate filmele in care am vazut-o.

    4. Si barba'su era un tip de un charme total si understatedly sophisticated. Mel Ferrer. Very special. (Daca nu incurc io ca a fost maritata cu Mel Ferrer, da m-e lene sa caut).

    5. Draga, dupa ce am asteptat decenii postul cu detergentii, ca ti-am zis ca sujet-ul imi sta pe cord, sint foarte si profund dezamagita. Nu-mi zici nimic. Singurul comment pe care-l am,
    ca-m esti sympatiqa, e sa schimbi dodorantu - ma gindesc ca are ceva care pateaza, ca nu ie normal sa patezi bluzele de transpiratie.

    Nu spala la 60 de grade: moaie rufele peste zi, in apa rece, cu Vanish sau Shout sau alt detergent prelavage, lasa-le citeva ore bune (peste zi si speli seara, sau peste noapte si speli dimineata) si apoi spala-le la 30 sau 40 de grade, sa nu ti se strice.
    Multumesc, multumesc pentru aplauzele fortunoase, lasatzi. Ora de gospodarie s-a terminat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Elle, ce filme cu Audrey ai mai vazut? Eu visez sa pun mina pe Cum sa furi un milion, pe care l-am vazut de x ori, dar nu-l am si doresc foarte tare!

    Vera,
    sarumina de scrisoare!
    Audrey a fost maritata cu Mel, da, au jucat oleaca impreuna macar in Razboi si pace si apoi i-am vazut io cum i-o primit poporu in Italia cind s-o dus sa "faca" filmu! (adica da, x scene daca nu toate acolosa is filmate, iar Audrey era deja super in voga dupa Vacanta la Roma si in fine, voiam sa zic sa am urmarit si reportajele de pe dvd...)

    Cit despre deodorante, am folosit x (:> a 3a folosire a icsului intr-un comentariu, not baaad!) deodorante la viata mea si nu-mi amintesc sa fi fost unul mai de soi. Sarind peste cu sau fara aluminiu, "sapunel", "cu bila", spray ecetera. Deci nu si pace. Si mai stiu mai multe tante care se pling si care toate mi-au dat impresia de foarte gospodine (ceea ce n-as afirma despre mine decit daca as fi ironistica)...

    RăspundețiȘtergere
  5. vio - unul dintre filmele preferate cu Audrey Hepburn este Wait until dark (1967), unde a facut un rol formidabil si total iesit din statutul ei de ingenua. Nominalizat la Oscar. In care un rol foarte special a facut un foarte bun - dar relativ putin cunoscut - actor american=Alan Arkin.
    Lumea, in general, nu a vazut acest film; ti-l recomand, o sa te amuze un foarte lent si delicat thriller. Si porma sa-mi zici.
    P.S. Ma bucur ca scrii la tine pe blog. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu-i corect! Lasa si la altii ceva timp!!! Te invidiez... Minunat!

    RăspundețiȘtergere
  7. I love Audrey!!

    Am vazut ca te-ai tuns si ai ochelari??? Sa nu te mai recunosc, zau :)) >:D<

    RăspundețiȘtergere
  8. I love Audrey, too :p
    Vacanta la Roma si Breakfast...sunt de vazut si revazut inca o eternitate!

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog