marți, 16 iunie 2009

Post cu niste linkuri si povesti nemuritoare

Linku 1 este un articul relativ interesant de la ecomagazin (pe care ma uit din cind in cind), din care nu am inteles mai nimic. Mi s-a parut tradus cu picioarele, la betie... Inca de la "Summit-ul inceput pe 24 mai la Copenhaga, Danemarca, a luat sfarsit la 3 zile distanta", distanta aia mi-a pus semne de intrebare, da' am zis lasa tu nu mai fi asa circotasa, parca tu esti mai grozava. Pina cind n-am mai inteles nimic din cite-o fraza si din cite-o imbirligare. Si mie mi-e rusine sa traduc! Da' iata ca as putea si eu face un banut de seminte acolo dintr-o traducere mai mult sau mai putin sclipitoare, ca doar pe cine intereseaza calitatea?!

Linku 2 este un film bestial de pe arte pe care mi l-a trimis Adi pe mail. E un film animat despre o fata care e gravida. Absolut bestial. In engleza, cu subtitrari in franceza si germana. Nu stiu cit dureaza, ca m-am holbat la el fascinata:) (da' maxim 10 minute daca are...)

In rest, sint super incintata de un numar special al revistei Spiegel (Oglinda), pe numele lui "Jerusalem". Are articole super mistoace si ca la 140 de pagini (abia am citit ultimele 15:) ), deci o sa am oleaca de treaba cu el.

De acolo a aflat culta de mine ca in Ierusalim exista un loc unde evreii si musulmanii pastreaza ordinea intre crestini. E vorba de biserica Sfintului Mormint (cred!), unde actioneaza relativ simultan mai multe confesiuni (6, parca, ia sa le vedem): greci-ortodocsi, franciscani (care cred ca-s un ordin catolic!), armeni, copti, etiopieni si sirieni. Crestinii astia dragalasi aproape ca-si dau in cap (adica si-au mai dat) si au niste motive de cearta de mai mare risul.

Citind eu acolo de etiopieni, am stat sa ma-ntreb daca n-or fi etiopieni, mai precis etiopiene, tantile pe care le vad eu destul de des prin Frankfurt si n-am priceput niciodata ce-i cu ele. De fapt, prima pe care am vazut-o a fost intr-o biserica catolica de aici din siti. Era destul de in virsta, destul de neagra (pardon!), cu o cruce vopsita/tatuata in frunte si imbracata in nu stiu ce, peste care venea un mega voal alb sau foarte deschis la culoare. Adica arata asa cumva ciudat (atentie, se exprima vio!), imbrobodita intr-o chestie care o acoperea complet. Dar macar era alba, da? Ma rog, tot mi-a fost vag frica de privirea ei crunta, dar nu la fel ca atunci cind dau nas in nas cu musulmance imbracate complet, inclusiv cu manusi negre si nu li se vad nici ochii. Deh, daca n-am crescut cu asa ceva...

Cu timpul am inceput sa vad grupuri de tanti din astea pe care le banuiam eu africane (cind am zis de doamna de mai sus ca era neagra, cred ca mai degraba era maronie... (pardon) ) prin tramvai, la ore foarte matinale duminica (pe la 6 fara ceva). Toate sint imbrobodite asa, isi acopera capul, dar nu-si ascund parul. Iar costumatia lor nu e identica, e in acelasi stil, dar ma gindesc ca si-o face fiecare, ca pe la poale au unele diverse broderii cu cruci(ulite), gen mileu :). Am impresia c-am vazut si matanii la mina, dar cruce pe frunte cred ca au multe si pare a fi tatuata...

Ei, ieri noapte m-am postat online si-am sapat nitelus dupa doamnele astea si cred ca sint crestine etiopiene (Etiopia a fost a doua tara crestina din lume, dupa Armenia) (ma rog, nu stiu daca se chemau asa atunci...) si pe net zice ca este in Frankfurt o biserica de-a lor, care are duminica slujba de la ora 7. Iaca asa am dezlegat misterul.

Acum citiva ani am ajuns la o manastire copta de printr-un catun german, a fost foarte ciudat pentru mine, ca toti crestinii de acolo pareau a fi musulmani, arabi, oatevar. De fapt, marea majoritate erau egipteni, crestini, repet.


PS Visez intr-o mega mare disperare copii... :-s

Si cica sa nu judecam dupa aparente! :)

3 comentarii:

  1. Uite ce imi zice cand incerc sa vad si eu linkul 2:
    "Pour des raisons de droit, la consultation de cette vidéo depuis votre pays n'est pas possible :("

    RăspundețiȘtergere
  2. Shapai in Francoforte aveti si rasteurant etiopian, nici nu stiu ce or servi domnii chelneri acolo.De cand stiu treaba asta, prin ce metropole ma preumblu si dau de un localnic care lauda multitudinea de oferte culinare intreb cu o spranceana ridicata: aveti si restaurant etiopian?

    RăspundețiȘtergere
  3. sideris, uite aici raspunsul google:
    http://www.google.de/search?hl=en&q=signe+baumane+birth&aq=0&oq=Signe+Baumane

    sper sa gasesti acolo un link de unde sa poti vedea filmuletul, are 12 minute, am vazut acum pe arte.

    well, am mai sapat si nu gasesc nimic, nici pe youtube. n-am idee de ce are arte restrictii pentru romania (si probabil si alte tari...) :((

    Monica, avem, ca am vazut pe net caci este chiar mai multe, da n-am fost vreodata. nici macar la indieni nu m-am aventurat. singurele exotisme la mine sint chinezii si uneori turcii (libanezii sint clar de-ai nostri, de aia nu i-am enumerat:D)

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog