marți, 20 octombrie 2009

La seminar (cum sa vinzi intercultural!) (lung?)

A venit si ziua de luni, mult-prea-mult asteptata, in care urma sa merg la seminar part 2. Sapasem vag pe net unde anume e hotelul x la care trebuie sa ajung, la o aruncatura de bat de gara centrala, l-am abordat pe sef cu a sefu creca pot sa plec si la 13:30, nu musai la 13:00, ca sa ajung la timp (si astfel amintindu-i discret ca am de plecat...). Pe la 1 si ceva suna Vesna, bai, ar cam trebui sa pleci, sa nu intirzii. Eram la peron gratioasa ca o lacusta (!!!!!), trenul nu. Intirziere de peste 10 minute, mare bucurie mare! In final ajunsa la gara, plec pe o strada eronata, il sun pe sef, imi zice ca e pe strada dinainte, ajung la seminar transpirind prin toti porii si, logic, cu o minimala si pardonabila intirziere.
Sintem 20 de oameni, cu tot cu 3 organizatori. Linga Vesna nu e loc, ma asez intr-o margine. Stam toti pe scaune intr-o chestie in forma de u (sau un patrat cu o latura lipsa). Seminaristul ne roaga sa ne prezentam, nume, functie, firma. Eu adaug cind imi vine rindul "si a avut trenul intirziere!"
Dupa ce se dezteleneste vag atmosfera, seminaristul, (o sa-l numesc S.) simpatic, pe la un 50 plus minus primaveri, cu o freza jenibilistica si accent bavarez, da drumul la un joc. Un coleg de-al lui imparte biletele la fiecare (inclusiv lor). Pe al meu scria "esti din Babilonia. Va salutati punind capul pe umarul drept al celui salutat, apoi bateti cu palma de trei ori pe spate, apoi capul pe umarul sting, iar trei palme pe spate". Fiecare si-a citit biletelul, ne-am ridicat in picioare relativ simultan si cine a putut, si-a cautat partenerul. Cei care au avut de batut din palme s-au gasit repede. Mie mi-a venit cam greu sa merg la fiecare si sa-mi asez glagoria pe umarul drept, sa fim seriosi!, m-am uitat si eu la cine parea asa mai desperecheat si culmea e ca Vesna era tot din Babilonia, mare bucurie mare! La final s-a dovedit ca se "imperecheasera" si neperechi, ca le semanau ritualurile si nu si-au controlat biletele. Amuzant. Si la mine venise un organizator (O.) fatsa de care am manifestat o mare fericire (!!!), da' el era francez, nu babilonian. Ideea era ca fiecare dintre noi nu stie decit limba si obiceiurile din tara/zona (eventual inventata) de unde vine el si o persoana (sau nici una) il poate recunoaste.
Apoi i-am luat la rind pe chinezi, rusi, japonezi si arabi. Pornind de la considerente geografice, populatie, suprafata, limba, religie, pina la chestii mai fine, gen punctualitate, distanta fizica intre vorbitori (de la 20 la 60 cm), salut, privitul direct/indirect, refuzul, tocmitul s.a.m.d.
Toata treaba a durat ca la 4 ore, cu o pauza de un sfert de ora. M-a mirat faptul ca mi-a captat atentia si, desi eram vag obosita si cam infometata, n-am dat semne de nani (erau niste flacai care cascau de zor).
Ce mi s-a parut senzational la chinezi (acum redau si eu din ce-am invatat ieri, daca intr-adevar este asa, n-am de unde sa stiu (deocamdata)) este "numerologia"/superstitia. 4 si 44 inseamna moarte, 14 inseamna vei muri, 250 inseamna idiot. Daca ii spui asemenea preturi unui chinez, s-ar putea s-o stearga mincind pamintul. In schimb, 8 e minunat si incintator (desi e de doua ori 4, da?).
Din vasta mea experienta, am bagat de seama la aeroport ca in genere asiaticii nu saluta. Ieri am aflat ca cei care nu saluta sint chinezii, japonezii saluta. Nu-i pot deosebi dupa figura, sorry!
Au mai fost deosebit de interesante informatiile privitoare la uitatul direct la clientul strain... in Asia e in general semn de intimidare, deci nu bun, rusii si arabii considera ca esti slab daca nu te uiti in ochii lor. Bine de stiut...
Au fost doua jocuri de rol, unul la rusi, unul la japonezi. Si inca unul la final la Insula Albastros (care cica e o insula de atoli de care eu n-am auzit). S. a iesit din camera cu o tinara, s-au intors, au facut turul incaperii, el s-a apropiat de barbati si le-a "desfacut" picioarele la cei care stateau picior peste picior si le-a pus palmele pe genunchi, acelasi joc l-a facut domnita cu publicul feminin. El a mers inaintea ei. Apoi el s-a asezat pe un scaun, ea pe jos. Ea i-a intins lui un bol cu alune, el a luat din el, apoi i-a dat ei, apoi a luat bolul. Si-a pus mina pe gitul ei si-a impins-o in niste temenele la pamint. Jocul s-a terminat. Ce am observat?
ca barbatul merge inainte femeii
ca barbatul sta pe scaun, ea nu
ca el maninca intii
ca ea face temenele si el o impinge!
Explicatii: in insula Albastros cea mai mare zeitate este Pamintul, Fertilitatea (!). Femeia sta pe jos, mai aproape de zeitate. El merge inainte ei si maninca inaintea ei pentru a o proteja pe ea si pentru a verifica daca mincarea e ok. Si cu temenelele, ea le face si el tine mina pe ea ca sa ia si el nitica energie.
Sfirsitul seminarului a fost o tema pentru acasa, sa ne gindim daca purtam "ochelarii culturali" corecti.

4 comentarii:

  1. ce fain seminarul cesta! io zic ca o meritat sa te lupti, sa te lupti, sa dai cu telefoanele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu cred ca a meritat sa te luptzi. Faptul ca ai cistigat e bun si numai in sine, chiar daca seminarul nu ar fi fost o mare reusita. Dar pare sa fi fost interesant, ceva tot ai invatzat si te-a mai scos din rutina - chestie care face foarte bine la pisiculogic.
    Nu prea intzeleg ce faci cu chinezii, daca pretzul ESTE 14, 44, etc.? Le zici ca costa 88?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu-s chinez si tot nu-mi place 14. Acum am aflat explicatia!
    Le zici 13.99 si platesti tu 0.01.

    RăspundețiȘtergere
  4. Monica, a fost intr-adevar o victorie si-o reusita! :)

    Vera, pretsu nu are cum sa fie 14, 44, etc., este cel mult 13,99 sau 14,99, caz in care pe primul il las la 13,99, pe al doilea il rotunjesc la 15:).

    Costel, cam asa:)

    Multumesc pentru comentarii! :)

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog