miercuri, 14 octombrie 2009

14 Salam Peace Shalom*

azi n-a avut nimeni liber la magazen, asta inseamna c-au fost doo ture de cite doo persuane, io cu marocu de dimineatsa. dimineatsa trebe dat cu aspiratoru si spalat pe jos (magazinu minuscul, cit sufrageaoa mea, mama ce mare e). mi-am ales sa aspir eu si ea sa spele (ma innebunesc orcum dupa ambele activitatsi si citeodata imi reprosez ca nu fac nimic acasa, da la munca de voie de nevoie fac). in ideea ca daca tot e sarbatoare mare azi, mi s-a parut mie mai putin grav sa folosesc tehnica decit sa umblu cu apa:).

pe la prinz am iesit sa halesc o piinica, sa citesc si sa fum. da am intrat la librarie sa ma uit dupa herta müller, ioc, parol, poate saptamina viitoare, bine, nici n-am intrebat, da ma asteptam sa fie peste tot si cu ditamai panourile cu reclama. am stat si-am halit piinitsa citind dintr-un ghid turistic cu romania, mai precis despre nemtsii din romania am citit.
am plecat de-acolo si eram foarte aproape de un loc unde nu mai fusesem nicicind, la etaj stiam ca este un soi de sala de rugaciune. mai aud din cind in cind anuntsuri ca la ora x este slujba pentru comunitatea x (catolici, musulmani ecetera). si daca n-o cheama slujba, atunci cum o cheama.
intii m-am preumblat pe culoare si m-am uitat la usile inchise. pe culoarul din stinga este sala ortodoxa si sinagoga (!), mai incolo is catolicii si protestantii/evanghelistii, iar si mai incolo sint musulmanii.
m-am inturnat, am intrat la ortodocsi, m-a surprins placut, am stat putin, am aprins doua luminarele, sala e cit o camera normala, este un scaun in spatele usii si sint icoane. ce poti sa vrei mai mult la aeroport? lumina era aprinsa, am lasat-o asa.
am intrat apoi la evrei. tot o camera, lumina stinsa, am aprins-o. ca la 3-4 rinduri de scaune, cam 5 pe rind. niste fotografii pe pereti, o menora (?) pe-o masa in capat. in spatele usii (unde, ca la grec-ortodocsi, este cutia de aer conditionat), un mic raft cu carti, citeva in engleza si un dulap cu un afis in 4 limbi parca si un lacat cu cifru. lacatul parea deschis. am citit anuntul: in dulap gasiti niste gustarele kosher. combinatia secreta la lacat este anul iudaic. nu-l stiam**. :) da era deschis, am bagat un pic nasu, am vazut un biscuite si o cutie in care puteai sa cotizezi daca voiai. (ma scapasem de marunti la ortodocsi oricum). am plecat, am stins lumina, m-am intors la ortodocsi, am stins lumina. (ma rog, eu sting lumina si la bae la aeroport, spre marea crizare a celor care intra dupa si ecsclama a vai nu este lumina! nou shit, da intrerupatoru musca sau e parolat?!)
la catolici, care am crezut ca erau evanghelistii, era ditamai incaperea, cu ferestre spre verde (e un soi de gradina intre doua cladiri, lux la aeroport). astia aveaun un brats de scaune. m-am prins ca is catolicii finca aveau apa la intrare, nu stiu cum se cheama, apa in care cred ca se umezesc degetele (???!)... in fine, pe peretele din capat era o cruce mare foarte moderna, fara Iisus pe ea. de aia eram in ceatsa cu confesiunea...
apoi m-am prins ca evanghelistii n-au decit vreo doua trei sali de indrumat turma (de miei!), n-au capela!
cu incredere am purces si la musulmani. si am sters-o repede, ca am dat de niste neni care se incaltsau or io nu tsineam sa ma descalts si am mers eronat pe printsipu care functsionase pina atunci, ca probabil nu e nimeni nici acolo. da cred ca jumatate aprocs din angajatsii aeroportului is spre turci, plus ca sint si multisori calatori arabi.
deci da.
iac-asa am mai descoperit un coltsishor necunoscut mie azi. o yeah.

*daca nu ma insala memoria, da s-ar putea sa ma, scria shalom salom, adica fara h scria. da ma mai duc sa fiu sigura.
** asteptind trenu sa vin acasa, m-am uitat la jüdische allgemeine (zeitung), da n-am retinut in ce an sint evreii. 5570? 5770? ceva de genu:)
a, azi am crezut ca e joi si eram intrigata ca nu gaseam revista de birfe cu vedete!:O

7 comentarii:

  1. Atentie la neatentie cu musulmanii :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Shalom Vio.
    Taman cand voiam sa te critic ca nici tu nu mai scrii de ceva timp, hop si articolele.. bravo, esti hanicutza nevoie mare. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Costel,
    mi-e vag frica de ei, da nu de aia care se descaltsa acolosha, ci de therhorhishthii :-s

    Oana,
    Shalom si tie. adica tu ai impresia ca tu ai scris, daca ai pus un link dupa doi ani? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. nu tu, nu vorbeam de mine.. dar tu, dupa ce m-ai criticat pe drept, ai tacut si tu o bucata buna.. si sa nu uitam ca tu esti cu umana, adica, cu scrisul, iar eu cu reala- cu cifre alea alea... :D
    dar promit sa fiu mai activa de acum incolo.. dar ce sa fac daca n-am asa de multe chestii interesante de scris, ca tine? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog