duminică, 9 noiembrie 2008

Giora Feidman

Doamnelor, donsoarelor si domnilor,
tocmai ne-am intors de la concertul corului Mottetenchor din Frankfurt, acompaniat de Giora Feidman (clarinet) si Hila Ofek (harpa), cu ocazia a 70 de ani de la Kristallnacht.
(si altfel cronologic, acum 37 de ani se nastea P. si bine facea si in 1989 a cazut zidul Berlinului, P., prins cu organizarea majoratului lui, n-a urmarit evenimentele si n-a stiut de ce nu-i vin invitatii la petrecere.)

Evident ca la concert ne-a interesat in primul rind Giora si mai putin corul, iar pe harpista oricum n-o cunosteam. Care Hila este nepoata lui Giora si a interpretat foarte frumos.

M-a uimit faptul ca am recunoscut ca "auzite cindva" unele cintece, dar n-am stiut nici picata cu ceara sa-mi amintesc unde ce cum. Prin cintece ma refer la piesele cu "text", unele au fost doar mi^mi^ite de cor, dar totusi cintate, impresionant. Actiunea a avut loc intr-o biserica gotica, uneori mi s-a parut cam prea puternic sunetul, dar n-a fost nimic nelalocul lui.

Giora a tinut o micacuvintare la inceput (20 de minute intirziere, datorate probabil cozii interminabile la bilete), iar foarte frumos, in engleza si germana partial si, ca si la primul concert pe care l-am (??) urmarit cu el in vara, despre cum se simte el acasa in Germania si acesta este prezentul, sa nu uitam trecutul.

In vara ne delectase intre altele cu un triplu imn, citeva acorduri din imnurile Israelului, al Palestinei si al Germaniei, vizionar, dupa parerea mea, si foarte curajos. Astazi, impreuna cu Hila, doar cu Israel si Palestina.

In program erau traducerile in germana ale textelor cintate in ebraica, cu exceptia unuia, Yerushalayim Shel Zahav, in engleza, deoarece este interzisa traducerea lui in germana (!!!).

Totul a durat cam o ora si jumatate, inainte de-a incepe, Giora ne-a recomandat ca, daca nu mai putem de dorinta de-a aplauda, sa facem bine sa o facem inainte si ne-am conformat si apoi, pe toata durata concertului nu s-a aplaudat deloc, foarte decent. A facut cel putin doua jocuri cu publicul, publicul cinta dirijat de el, simpatic foc. Publicul relativ select, cum vazusem si in vara, de data asta am remarcat multisori copii si aproape m-a apucat boceala la vederea unor persoane foarte foarte in virsta (ca la 200 de ani:P) pe care le-am intuit eu ca supravietuitoare ale evenimentelor...

Am stat in rindul 9, am vaga impresie ca puteam lua bilete chiar mai in fata, doar ca eram eu panicata rau ca om avea cine stie ce stilpi in fata si vinzatoarea n-a stiu sa-mi spuna daca da sau ba, asa ca am pus degetul si-am zis dati-mi-le pe astea pls. A fost plin bine.

La iesire mi-am tras un autograf pe programul pe care dadusem doi euro siiiiiii cd-urile erau mai scumpe simtitor ca in vara (de la 10 la 17 euro as zice!), dar am stat si-am luat doua, o yeah!, am mai luat autografe si pe ele siiii, chiar cind sa ies, erau postere moca, asa ca am unul mic si unul mare. O sa le pun fix linga Hugh Grant, da' deocamdata n-am cu el.

P. s-a simtit sa faca un mic misto de mine, ca de ce n-am luat mai multe postere, ca nu mai trebuia sa cumparam tapet pentru renovare. :D

Aim veriii hepiiiii.
Petrecerea dumnealui a iesit ok si-a durat ca la 15-16 ore, a ramas mincare girla si o naveta aprox de bere. Cadouri girla alcoolice, grrrr.

In rest, am inceput sa sar cam agresiva la evreii care intra-n magazin, da depinde normal de dispozitia mea, la modul a da aveti accent francez, si da-i si da-i si vineri am avut o clienta foarte faina caaaare citise tot Meir Shalevul si am vorbit oleaca si a zis ca ma mai viziteaza.

A, la petrecere, un prieten de-al lui P. care este judecator habar n-avea ca:
romana se vorbeste in Romania
deci daca vorbesti romaneste, esti din Ungaria?
ce capitala are Romania?
Romania n-a fost in Uniunea Sovietica? :O
Cred ca este prost.

Un alt prieten de-al lui P. a venit cu prietena lui, careia m-am prezentat Vio, ea a zis Elena si Vio de la ce vine, de la, a, pe mine ma cheama Elena Viorica, e nascuta-n Bucuresti si avea patru ani cind au venit ai ei incoa. Dragut.

Ma duc sa maninc din tonele de resturi de la partiiiii. Numa miine nu-i poimiine si aim hooooum la mama mia! tararam pampam!

5 comentarii:

  1. Foarte frumos ai povestit cu Giora, chiar mi-a placut nu te mint (dovada ca scriu si comentariu!!!). Si m-a distrat ca ti-a zis dinsu sa iei mai multe postere :P :)
    Deci v-ati distrat, pe P sigur nu-l cheama Mihaitza!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Oi fimee, da dacă-mi aduc bine aminte, la un monument dat aveai diacriticuri în ... articole ha ha, care-i treaba?

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani pentru P! Cat stai in Romania?

    RăspundețiȘtergere
  4. mersi zuzii!

    plecicocu, nu mai am, tuuu. adică aicişa la maman chiar am, da acasă la mine nu m-am ostenit sa le mai reinstalex!

    tumorou, mersi. mai plec pe 29 din bucuresti si pe 28 din iasi. novenbre

    RăspundețiȘtergere
  5. ti-am dat o leapsa cu cadouri, ca sa iti mai aud glasciorul glasuind alambicat pe pagina asta habandonata :p

    >:D<

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog