marți, 1 ianuarie 2008

Axel şi caprele

M-am apucat de citit Axel Munthe, Cartea de la San Michele (nu-s sigură dacă o termin, deşi e mişto, dar mă ştiţi de zăpăcită). Am primit-o de la Jen prin poştă acu' vreun an, mersi:)
Auzisem de mai multe ori de cartea asta şi eram deosebit de curioasă. E drept că îmi dădea impresia că ar fi un soi de horror, dar cam cred că mă înşel.

Acolo am citit despre insula Capri şi la marea mea cultură, m-am gîndit că o fi o insulă inventată, dar cică nu, insula există cît se poate de real:) şi chiar a făcut parte din Italia continentală (ei, din ce-o fi fost la vremea aia Italia, pardon), după cum zice Strabo şi dovedesc nu ştiu ce mărturii geologice.

Insula asta a fost foarte iubită de o groază de artişti, iar prin seculu 19 se tot îngrămădeau homosexuali de ambe sexe, că viaţa era mai deschisă acolo. :) (zice wikipedia, că doar n-am trăit eu atunci coloşa:)).

Din vremea romanilor au rămas nişte vestigii de mai mare dragul, erau o sumedenie (în fine, numeroase) vile şi palate (parcă). :)

Capri e oraşul cel mai important de pe insulă şi foarte turistic, cu buticuri de lux şi cu Măraia Cheri care are viloanţă. Anacapri, unde e vila San Michele, e o altă localitate, mult mai ieftină:)

Axel Munthe a renovat/reconstruit pe nişte ruine de-ale împăratului Tiberius, vila lui are o grădină foarte lăudată şi dacă am înţeles eu bine, pe-acolo a făcut şi ceva rezervaţie de păsări. Acum aparţine statului suedez, parcă acolo e un consulat chiar, oricum, la dorinţa lui Axel, locaţia e foarte culturală aşa, sînt tot felul de artişti care vin şi stau acolo, sînt manifestaţii, concerte etc.

Am văzut nişte poze pe net de mi s-a cam tăiat respiraţia şi iar stau şi mă-ntreb patetic de ce n-avem aripi să vedem toată lumea asta mare şi frumoasă.

Hai la mulţi ani! :)

PS La marea mea incultură, aveam vaga impresie că pe unde e Italia sînt ca la trei insule, anume Sicilia, Sardinia şi Corsica (de ţine de Franţa). De fapt sînt o grămăzimea. Na, omu', cît trăieşte, învaţă.

Bonus: o muzică veche.

8 comentarii:

  1. Eu stiam ca e o insula, dar primul lucru la care m-am gandit cand am citit cuvantul Capri au fost pantalonii. Cam nedrept sa fii o insula asa frumoasa si lumea sa te confunde cu un tip de pantaloni.

    RăspundețiȘtergere
  2. A, mi-am mai dat seama de o chestie. Visele alea ciudate ale tale incep sa aiba legatura cu realitatea intr-un mod sucit. Zilele trecute visai ca Gramo-Cat seamana cu Lindsay Lohan, iar acum citesti despre Capri. Eu tocmai am citit pe net ca Lindsay Lohan se afla zilele astea la Festivalul de Film din Capri. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. aaaaah! de-aici auzit de axel munthe, fir-ar el sa fie :))

    am fost in capri asta vara si-am vazut vila cu pricina, si nu imi dadeam seama de ce imi suna cunoscut numele.

    e SUPERBA insula... ingrozitor de aglomerata si turistica, dar peisajele te dau pe spate.

    RăspundețiȘtergere
  4. drina, aşa e, nădragii ăia (cred că sînt un fel de pescăreşti, dar nu le am cu moda) sînt, cel puţin în occident, unde am auzit eu de ei, foarte cunoscuţi:)
    la nemţi le zice caprihose, la pantaloni, nu la nemţi:D

    na, de festivalu de film nu ştiam, da mă bucur:D

    jen, te urăsc gruaznic:D nici măcar nu ştiu dacă am rău de mare, da m-aş duce învîrtindu-mă pînă-n capri:) (rău de rîu cică n-am, că m-am dat cu vaporaşu şi cu bărcuţa, da scurt timp)

    te aranjează nişte jpg-uri din biblioteca lui P. cu terry pratchett, ce are el? e mai mult de un rînd/raft, dacă nu mă-nşeală memoria, da' io i le-am arenjat:P

    RăspundețiȘtergere
  5. a se asculta si " capri, c'est fini!" pentru tragismul situatiei:)

    RăspundețiȘtergere
  6. aici ( http://www.youtube.com/watch?v=4TP3u0rNkys ), de exemplu.
    foarte fain, mersi, Monica:)

    RăspundețiȘtergere
  7. hihi, calatoria cu vaporasul ala e destul de harmless, eu n-am avut probleme. si insula e... woooow.

    da, vreau poze. mm pratchett :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Submit Your Blog